Scale-up met technische uitdagingen

Recharge.com.

Interim

Product owner PIM

De voornaamste business van Recharge.com is de online verkoop van beltegoed, tegoedbonnen en prepaid creditcards. Zij hebben zich in zes jaar tijd ontwikkeld van startup tot scale-up, met een grote jaarlijkse groei en online verkoop in 130 landen over vier verschillende merken. Door de snelle groei was de achterkant van de bestaande webshops nog niet klaar voor Recharge.com’s nieuwe ambities. Aan Joey de taak om de overgang van de oude back-end systemen naar één productinformatiesysteem (PIM) soepel te laten verlopen. Hoe dat PIM eruit zou zien, dat was aan Joey. Daarnaast bleef hij ook de dagelijkse ontwikkelingen op het oude platform coördineren.

Teamsamenstelling

Twee teams: connectivity team & core team

Product Owner

Joey Germeraad
Andere teamleden
  • dot

    Backend developers

  • dot

    Designers

  • dot

    System architect

gebruikers activeren en enthousiasmeren

Stakeholder management

Het oude systeem werd al 5-6 jaar gebruikt, voornamelijk door de category & buying managers binnen Recharge.com. Dit systeem was niet gebruiksvriendelijk: enorme processen en veel stappen. Eerdere pogingen tot verbeteringen hadden voor onvoldoende resultaat gezorgd, waardoor er onder de stakeholders onvrede en weinig vertrouwen was in het nieuwe project. Joey heeft zich gestort op het managen van deze groep door veel met ze te praten, zichtbaar te zijn en deze gebruikers centraal te zetten. Hij heeft met hun werk meegekeken, pijnpunten geïdentificeerd en samen met hen storymapping sessies gehouden voor het nieuwe systeem. Door de stakeholders daarna structureel op de hoogte te houden en om feedback te blijven vragen, wist hij uiteindelijk zelfs de personen met de meeste weerstand mee te krijgen.

onderzoek

Technische en praktische visie

Eén van de uitdagingen in het project was het neerzetten van een productvisie met de juiste requirements. Voor het technische stuk heeft Joey nauw samengewerkt met de systeemarchitect. Daar kwam de development-achtergrond van Joey goed van pas. Samen brachten ze het landschap in kaart, waarbij het inzicht dat Joey had verkregen over hoe de systemen werden gebruikt, zeer nuttig bleek. Hij fungeerde als koppeling tussen business en techniek. Op basis van een longlist van potentiële systemen maakten zij samen een shortlist. Eén van de keuzes was of het systeem custom of een SaaS platform moest worden. Uiteindelijk kozen ze voor een hybride vorm: een softwarepakket in de taal waarmee intern al gewerkt werd door developers. Hierdoor konden er redelijk eenvoudig eigen modules gebouwd worden. Na de shortlist werden door het team prototypes gemaakt. Joey liet het team bewust deze rol vervullen, zodat ook de developers ownership zouden voelen over de tool. Tot slot wist Joey naar de stakeholders toe duidelijk te maken wat de impact van bepaalde technische keuzes was op datastructuur en templates.

overtuigingskracht

Business case presentatie

Na het kiezen van een succesvol prototype moest het MT nog goedkeuring geven voor doorontwikkeling. Het was aan Joey om een overtuigende business case te presenteren. Daarin gaf hij inzicht in de problemen van de huidige systemen en maakte dit tastbaar door het te verbinden aan verloren tijd en geld. Use cases maakten dit nog concreter, waardoor pijnlijke punten echt duidelijk werden. Joey wist verbinding te maken tussen de doelstellingen van Recharge.com, namelijk schaalbaarheid en snelheid, en de impact van dit voorgestelde systeem. Denk aan de snelheid van het toevoegen van een nieuw product, maar ook welke development-taal er gebruikt wordt en de impact hiervan op verloop, hiring en schaalbaarheid. Het resultaat was dat het MT akkoord ging en Joey nog 3 maanden aanbleef om twee nieuwe, vaste, product owners te coachen en ondersteunen in het verdere verloop van het project.

dots

Mail ons
info@noun.nl

Social

Kantoor

Fred. Roeskestraat 99
1076 EE Amsterdam
Google Maps

Onderdeel van

Makerstreet

Makerstreet Logo
Privacyverklaring