Design Thinking + Scrum visual als voorbeeld
Nick Scipio
23 okt 2024

When design meets Scrum

De digitale wereld verandert razendsnel. Gebruikers hebben tegenwoordig meer eisen dan ooit: ze willen snelle antwoorden, naadloze interacties en integraties, en producten die perfect aansluiten bij hun behoeften. Dit heeft geleid tot een groeiende vraag naar methodes en werkwijzen die niet alleen efficiënt, maar ook creatief en gebruikersgericht zijn. Dit is voor mij als Product Owner de aanleiding geweest om verder te kijken buiten de reguliere scope van Scrum en te proberen om Design Thinking-principes te verweven in mijn dagelijkse activiteiten. Maar waarom werken deze twee werkwijzen nou juist zo goed samen? En hoe pas je dit in de praktijk toe? Hieronder leg ik het uit.

Wat is Scrum?

Eerst even terug naar de basis. Scrum: een term die vaak te pas (en vaak ook te onpas) wordt gebruikt. Maar wat is het ook alweer precies? Scrum is een werkwijze die teams aanmoedigt om in korte sprints te werken. Dit stelt teams in staat om snel feedback op te vragen bij de eindgebruiker (of andere stakeholders) en snel te reageren op veranderingen of gewenste aanpassingen. Het doel? Regelmatig waarde toevoegen aan het product.

Wat is Design Thinking?

En dan hebben we nog Design Thinking, nog zo’n term die je waarschijnlijk vaker voorbij het horen komen. Design Thinking is een iteratieve werkwijze waarbij problemen worden opgelost door altijd vanuit de behoeften van de eindgebruiker te denken. Het proces bestaat uit vijf fases: empathie, definitie, ideeën, prototyping en testen. In het proces werken cross-functionele teams vaak samen om de gebruikersbehoeften te ontrafelen en werken deze inzichten uit tot bruikbare prototypes die vervolgens getest en geoptimaliseerd worden samen met de gebruiker.

Drie overlaps

Als je met je Product Owner-bril naar beide werkwijzen kijkt, zul je waarschijnlijk veel overlap zien. Beide werkwijzen zijn iteratief en focussen zich op waarde creëren voor de eindgebruiker (en stakeholders). Toch zijn er een aantal aandachtspunten binnen Design Thinking die minder aan bod komen binnen Scrum en een verrijking kunnen zijn voor jouw werk als Product Owner:

#1 De kracht van empathie

De eerste fase van Design Thinking, empathie, kan een enorme positieve impact hebben op de besluitvorming en prioriteren binnen Scrum. Door als Product Owner in een vroeg stadium methodes te gebruiken als interviews, observaties, persona’s en workshops, zul je echt begrip kunnen ontwikkelen voor wie de eindgebruiker is en welke wensen zij hebben. Dit zal je helpen om een goede eerste product backlog op te stellen en scherpere user stories en acceptatiecriteria te kunnen schrijven.

#2 Vervullen van alle gebruikersbehoeften

Tooling binnen de Design Thinking werkwijze zoals de user journey map of personas kunnen helpen om inzichtelijk te maken welke functionaliteiten beschikbaar zijn in het product en tijdens welke stap van het gebruik deze getoond moeten worden. Door vervolgens user stories te mappen ten opzichte van deze stappen, maak je het als Product Owner inzichtelijk voor jezelf of je alle (cruciale) wensen van de eindgebruiker hebt aangesneden in de product backlog of dat er nog eventuele gaten zijn.

#3 Integreer gebruikerstest in sprints

Een van de meest effectieve manieren waarop Design Thinking Scrum kan versterken, is door gebruikerstests te integreren in sprints. Door regelmatig ruimte in te plannen voor gebruikerstests krijg je niet alleen waardevolle feedback tijdens de sprint reviews van stakeholders, maar creëer je ook de kans om de geleverde waarde/functionaliteit uitvoerig te laten testen door de uiteindelijke eindgebruiker. Deze betrokkenheid biedt cruciale inzichten die bepalend kunnen zijn voor de acceptatie of afwijzing van een product. Wanneer gebruikers actief deelnemen aan de ontwikkeling, voelen zij ook meer eigenaarschap over het product. Dit versterkt niet alleen hun band met het product, maar vergroot ook de kans dat ze het product zullen omarmen en gebruiken.


In een digitale wereld waar klanttevredenheid en persoonlijke gebruikerservaring allesbepalend zijn en veel bedrijven vechten om de aandacht van gebruikers, is het integreren van Design Thinking in Scrum geen luxe, maar eigenlijk praktisch een must. Probeer het eens uit en kijk of jouw product door deze hybride manier-van-werken ook meer wordt omarmd door de beoogde doelgroep!

Nick Scipio portret

Geschreven door

Nick Scipio

Meer weten over wat onze Product Owners voor jou kunnen betekenen?

Mail ons
Kantoor

Fred Roeskestraat 99

1076 EE, Amsterdam

Onderdeel van
Mail ons
Kantoor

Fred Roeskestraat 99

1076 EE, Amsterdam

Onderdeel van
Mail ons
Kantoor

Fred Roeskestraat 99

1076 EE, Amsterdam

Onderdeel van