Interim Product Owner en lesen in flexibiliteit
Product owner: dat is toch overal hetzelfde? Iedereen kent het wel: je begint enthousiast met een nieuwe baan, eager om alles wat je geleerd hebt toe te passen in de praktijk. Bij mij ging het niet anders toen ik begon als product owner. Ik wilde het liefst alles foutloos doen, succesvol zijn met mijn team - zoals ik tijdens alle trainingen geleerd had. Ik zou dit wel even cheffen.
De realiteit
Al snel kwam ik er echter achter dat de praktijk toch net even anders is. Zoals voor vrijwel alle dingen in het leven, geldt ook hier dat de situatie bepalend is voor het succes van je aanpak. Het is eerder regel dan uitzondering dat teams ‘in real life’ een andere samenstelling hebben, niet volledig passen in het scrum framework of - vooral - hun eigen manier van werken hebben, waar ze liever niet van af wijken. Ik concludeerde dat het vasthouden aan het framework, zonder te kijken naar de individuele behoeften van een team, in de praktijk niet altijd (eigenlijk: meestal niet) leidt tot succes.
De zoektocht
Maar hoe pak je dit dan aan? Mijn eerste ervaring met een team met een sterke eigen werkwijze en -aanpak viel toevallig samen met de periode waarin ik moeder werd. Twee op het oog totaal verschillende situaties, met weinig overeenkomst, maar op een bepaalde manier echter toch zeer vergelijkbaar voor mij. Wanneer je voor het eerst een kind krijgt, bereid je jezelf heel goed voor: je leest je van tevoren in over alles. Over hoe je een baby moet verzorgen, hoe je een baby in een ritme krijgt, hoe vaak je een baby moet voeden - je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een ‘handleiding’ of boek over geschreven. Je neemt dit allemaal door en denkt: ik ben er helemaal klaar voor. I can do this. Maar dan.. doet de daadwerkelijke baby zijn intrede in je leven - en blijkt alles wat je gelezen en geleerd hebt de figuurlijke prullenbak in te kunnen, omdat het allemaal toch net niet werkt voor jouw baby. Je past gedeeltelijk toe wat je geleerd hebt, maar voor een heel groot deel is het aanpassen aan de nieuwe persoon die je voor je hebt en zoeken naar wat voor jullie samen werkt, samen werken naar succes. Vanaf dat moment fungeert wat je geleerd hebt meer als leidraad voor de praktijk. Hetzelfde ervoer ik op de werkvloer.
Waarde toevoegen, maar op mijn manier
Maar hoe ga je hier mee om op werk? Hoe straightforward het op een bepaalde manier is als je moeder wordt (je kunt niet anders dan met de situatie dealen), op het werk is dit net iets anders. Wat mij hier erg heeft geholpen is het aannemen van een flexibele- en open houding. Het openstaan voor de inzichten van je teamgenoten, interesse tonen in hun manier van werken en uitvinden waarom ze een bepaalde manier van werken prettig vinden. Daarnaast helpt het om je flexibel op te stellen. Kijk naar je team, luister naar wat de mensen in je team te zeggen hebben en creëer op die manier ruimte om samen met je team een eigen manier van werken te ontwikkelen. Als dit betekent dat je bepaalde meetings kort houdt, bepaalde meetings als product owner bijwoont of juist niet, of als dit betekent dat je bepaalde dingen in zijn geheel niet doet: het is allemaal helemaal oké, zolang dit ten behoeve is van jullie succes als team.
Zie de kracht in elk team
Dit inzicht en deze houding hebben mij de afgelopen jaren als product owner geholpen. Het heeft geleid tot meerdere ervaringen, waar ik onderdeel was van een hecht team, met wie ik in alle gevallen samen hele mooie dingen heb neergezet - en dit allemaal op onze eigen wijze. De overeenkomst? In alle gevallen was ik onderdeel van een team met wie samenwerken ontzettend leerzaam en motiverend was. En daarnaast: zonder de voor elk team unieke, eigen draai aan de manier van werken, hadden we dit nooit kunnen bereiken.
